Akü & Inverter
Bir teknenin denizde sağlıklı ve yüksek performansla hareket edebilmesi önemlidir. Bu sebeple gerek motorun aküsü gerekse servis aküsü olsun en yüksek performans gösteren ve elde edilen enerjiyi en iyi şekilde depolayan aküleri seçmemiz önemlidir.
Deniz sektöründe kullanılan marin aküler eski teknoloji akülerinden ziyade jel akü olarak tercih edilmelidir. Jel akü diğer akülere göre daha derin döngülüdür ve içerisinde sıvı bulunmaz. Tekneler oldukça sarsıntılı ve zaman zaman uzun süren çalkantılı sularda bulunabilir. Böyle durumlarda tekne içindeki aküler sıvı sızdırabilir, bu sızıntı sebebiyle kısa devre oluşabilir ve akülerimiz arızalanabilir. Seyir halinde akü arızası ciddi bir sorundur ve daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple teknolojinin ilerlemesiyle birlikte daha verimli ve daha az riskli jel marin aküler geliştirilmiştir.
Tekne limanda veya karada ise olası bir arızanın bulunması ve bu arızanın giderilmesi daha kolaydır. Fakat açık denizde seyir halinde bu işlem daha zor olabilir veya bu arıza giderilemeyebilir. Bu nedenledir ki elektrik beslemesi uzun süreli ve tam bakımsız akü seçilmesi faydamıza olacaktır. Bu sayede seyirlerimiz daha güvenli ve daha fazla konforlu olacaktır.
Marin aküler aşırı sıcak ve soğuk ortamlara dayanacak şekilde tasarlanıp üretilmiştir. Ayrıca marin aküler otomobiller için üretilen akülerden daha uzun ömürlüdür. Marin aküler tam bakımsız oldukları için herhangi bir sıvı veya elektrolit eklenmesine gerek yoktur. Deniz şartları daha çetin ve sarsıntılı olduğundan dolayı marin aküler sarsıntıya ve darbelere karşı dirençlidir.
Daphne Marine olarak teknenizin ve içindeki ekipmanların sağlıklı ve olabildiğince kesintisiz çalışması için teknenizdeki enerji ihtiyacını hesaplayıp ihtiyaç doğrultusunda akü temini ve montajını yapmaktayız.
Charger
Sinusoideal alternatif elektrik enerjisini yarı iletken ekipmanlar olan tristör, diyot gibi yarı iletken ekipmanlar sayesinde doğru akım şeklinde ifade ettiğimiz enerjiye dönüştürmesinin yanı sıra bu doğru akım enerjisi ile akü şarj eden cihazlardır.
Cihazların çıkışta kaçak ve topraklama kaçağına karşı önlemleri alınmış ve hayati riskler sıfır seviyesine çekilmiştir. Bu cihazlarda istenmesi halinde kaçak akım röleleri kullanılmaktadır.
Tüm redresör sistemlerimizde güvenlik ekipmanları kusursuz ve eksiksiz şekilde kullanılmaktadır ve her şeyden önce bu ekipmanlar firmamız için büyük önem taşımakta ve maliyeti düşürülmeksizin eksiksiz şekilde kullanılmaktadır.
Redresörlerin en önemli ekipmanı doğrultucu gruplarıdır, bu gruplarda soğutucu görevi gören alüminyum kesitleri ve diyotların çalışma akımları çok önemli oluduğundan yüzdelik değerleri çok iyi hesaplanmalıdır. Cihazlar aşırı ısı nedeni ile faaliyetini durdurmak zorunda kalmadan sorunsuz şekilde minimum %90 verimde rahatlıkla çalışabilmelidirler. Akü şarj redresörleri her tip aküye özel şekilde üretilmektedir çünkü her tip akünün besleme voltajı ve akü tipine göre yüzdelik şarj akımı değişmektedir.
Akü şarj redresörleri minimum şarj hz'i 100 hz seviyesinde olmalı şarj edilecek akü grubunu akü tipine göre tepe gerilimleri iyi hesaplanmalı ve tampon şarj süreleri minimum 1 saat olmak üzere 5 saat arasında değerlendirilmeli ve aşırı gerilime karşı koruma altına alınmalıdır. Çünkü akülerde en önemli nokta akülerin şarj voltajlarının iyi bilinmesi ve akü plakalarına zarar vermeyecek durumda şarj edilmeli ve aküleri boş bırakmayıp akü plakalarını yıpratmamak gerekir.
Inverter
Teknede invertör kullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Basitçe anlatmak gerekirse invertör, 12 Volt DC akımı 110 /220 Volt AC akıma çeviren aletlere verdiğimiz isimdir. Teknede kullanılan elektrikli aletlerin birçoğu 12 volt ve 24 volt DC akımla çalışmaktadır. Lakin her elektrikli aletin 12 volt ve 24 voltla çalışan alternatiflerini bulundurmak mümkün olmayabilir. Ayrıca 12/24 volt elektrikli aletlerin 110/220 volt olanlara nispeten pahalı olduğunu da belirtmeliyiz.
Tekne için inverter seçimine geçmeden önce yapılması gereken en önemli iş teknede kaç watt tüketim yapılacağını hesaplamak olmalıdır. Kaç watt tüketim olduğu hesaplandıktan sonra inverter seçimimiz toplam kullandığımız watt’tan daha yüksek olmalıdır.
Fakat dikkat edilmesi gereken bir hususta tüketilen watt hesaplamasından ziyade ani yük hesaplamasının yapılması olmalıdır.