Deniz Ve Temiz Su Pompaları
Teknelerdeki temel ihtiyaçlarımızın kullanımında veya teknemizin ve kendimizin güvenliği için kullanılan başlıca 5 çeşit pompa bulunur. Bunlar temiz su pompası, siyah tank pompası, gri tank pompası, sintine pompası ve deniz pompası olarak adlandırılır. Ayrıca ihtiyaca göre pompa sayısı arttırılabilir.
Temiz su pompası temiz su tankından elde edilen suyu mutfak, tuvalet ve duş musluklarına basan ekipmandır. Siyah tank pompası tuvalet tankındaki atıkların basılması için kullanılan ekipmandır.
Gri tank duş veya mutfakta kullanılan suyun biriktiği tanktan basılması için kullanılan ekipmandır. Sintine pompası su hattı altında kalan bölümlerde birikmiş veya sızmış suların makine ve kazan dairesinden akan yağların depolanacağı tanklara manuel ve otomatik olarak basmasına yarayan pompadır. Deniz pompası ise denizden alınan suyu musluk aracılığıyla basan pompadır.
Sintine Nedir?
Sintine pompası ne işe yarar, sintine pompası nasıl çalışır gibi başlıklara geçmeden önce sintine nedir, sintine geminin neresi, sintine atmak ne demek ve benzeri gibi konulara değinerek başlayalım yazımıza. Sintine ne demek kısaca bahsedelim. Sintine, bir teknenin su hattı altında kalan iç kısmına verilen isimdir. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu kısmın zemininin ve ambar güvertesinin altında kalır. Gemi içinde sızan sularla, makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı en altta kalan kısma sintine bölgesi denir. Tüm pis giderler sintine adı verilen bölgeden bir pompa yardımı ile tanka toplanır.
Toplanan bu giderler, limanlarda bekleyen bu işi yapan şileplere boşaltılır. Kimyasal ve fiziksel yöntemler ile tabakalara ayrılan sintine suları daha sonra arıtılır ve mikroplardan, pisliklerden arınmış olarak yeniden denize bırakılır. Katı olan pislik parçaları genellikle yakılarak yok edilir. Sintine pompası aracılığı ile toplanan tüm atıklar tamamen temizlenir ve gördükleri kimyasal işlemlerden sonra tamamen arınmış bir şekilde denize dökülürler. Sintine sularının olduğu gibi denize bırakılması kanunlarca yasaktır ve gemiler bu kuralı çiğnerlerse liman tarafından bağlanarak para cezasına çarptırılırlar. Ne zaman ki her şey arındırılır, temizlenir işte o zaman denize bırakılmasına müsaade edilebilir.